• Persoane fizice
  • Companii
  • Comercianti parteneri
  • Despre tbi group

Top greseli frecvente in gestionarea banilor si cum sa le eviti

A face alegeri inteligente legate de banii proprii ar putea sa fie o provocare, in absenta unei bune educatii financiare. Acesta este si motivul pentru care, uneori, problemele legate de finante ne pot complica viata, fiind o sursa importanta de stres. Este util, pe langa efortul zilnic pe care fiecare il face pentru a castiga bani, sa invatam buna lor gestionare, aceasta fiind calea cea mai sigura pentru a avea o viata fara complicatii financiare. Primul pas este acela de a constientiza greselile legate de finantele personale, cu atat mai mult cu cat unele dintre acestea pot avea repercusiuni cu efect pe termen lung.

Ce sunt greselile financiare
Greseli frecvente
Gestionarea corecta a bugetului

Ce sunt greselile financiare

Fiecare dintre noi a avut cel putin o experienta pe care a perceput-o ca fiind o eroare in gestionarea banilor. Efectul greselilor se traduce, de fiecare data, prin pierderi financiare, penalitati, necesitatea refinantarii, dobanzi mari, costuri suplimentare si, concomitent, restrictii si privatiuni, pentru a putea acoperi din buget plata acestor costuri.

Concret, o greseala in gestionarea banilor este o actiune sau o interactiune financiara ce are drept rezultate:

pierderea unor sume de bani;
instabilitate financiara;
un nivel de trai afectat;
costuri suplimentare pe termen nedefinit;
beneficiu slab, raportat la costuri.
Unele dintre aceste erori pot fi indreptate, altele ar putea intra la categoria „lectii de viata”. Indiferent cum ar fi ele cosmetizate, aceste erori de gestionare a bugetului, care duc la pierderi de bani, pot fi prevenite.

Greseli financiare

Greseli frecvente

Se poate spune ca acestea sunt cele mai frecvente greseli, dar nu sunt nici pe departe singurele. De cele mai multe ori, acestea sunt combinate, astfel ca efectele nefaste sunt amplificate. Constientizarea posibilelor erori de gestionare a bugetului functioneaza ca un veritabil vaccin, fiind calea cea mai simpla prin care pot fi evitate.

1. Amanarea investitiilor esentiale aduce prejudicii pe termen lung. Prin investitii esentiale se inteleg cele necesare unui trai confortabil (casa, masina), la care se adauga cele legate de asigurari de sanatate si pensii facultative. Toate acestea trebuie privite ca fiind investitii esentiale, iar cu cat sunt demarate mai devreme, cu atat vor fi mai eficiente.

2. Omiterea investitiilor in propria persoana sau amanarea lor, pana in momentul in care sunt foarte dificil de realizat – acestea sunt destinate perfectionarii profesionale, dar si ingrijirii sanatatii si sigurantei (asigurarile).

3. Economiile insuficiente sau dezorganizate, fara un plan stabilit – sunt unele dintre greselile care aduc cele mai mari complicatii, pe masura ce inaintezi in varsta. Cea mai grava greseala este aceea de a nu economisi pentru perioada de dupa pensionare.

4. Imprumuturi pentru a achita imprumuturi – sunt considerate una dintre cele mai grave greseli de gestionare a banilor, aducand pierderi foarte mari in timp, pana la imposibilitatea de a realiza economii. Daca la aceasta se adauga si mai multe credite care trebuie achitate concomitent, lucrurile pot sa devina cu adevarat foarte complicate.

5. Folosirea, in mod excesiv, a cardului de credit si acumularea de imprumuturi care nu pot fi achitate integral pot duce la faliment personal.

6. Acceptarea unor costuri prea mari la intretinere, achizitia de lucruri care nu sunt necesare (o masina noua la fiecare 3-4 ani, telefon nou in fiecare an, de exemplu) sau de slaba calitate.

7. Neglijarea evidentei cheltuielilor, indiferent de natura lor, si lipsa unui inventar clar al banilor disponibili, mai ales daca este folosita plata cu un card de credit.

8. Ignorarea necesitatii de a adapta realist cheltuielile si veniturile. De cele mai multe ori, valoarea insumata a platilor lunare creste, in timp ce banii din venituri nu sporesc in acelasi ritm.

Se poate intampla ca erorile de gestionare a bugetului sa fie un stil de viata si, in absenta unei educatii financiare, sa nu existe perceptia faptului ca aceste abordari sunt extrem de neproductive, ducand la pierderi importante. Exista, insa, cateva simptome care arata un comportament eronat fata de gestionarea banilor. Acestea sunt:

banii nu ajung de la un salariu la altul;
datoriile sunt amanate de la o luna la alta;
exista restante la banca sau/si utilitati;
lipseste o strategie financiara de viitor;
nu se pot realiza economii.

Gestionarea corecta a bugetului

Gestionarea corecta a bugetului

O buna administrare a banilor aduce un sentiment de siguranta. In absenta unei strategii eficiente din punct de vedere financiar, nu se poate vorbi despre un control real asupra propriei vieti. Stresul din motive financiare poate sa fie extrem de puternic si afecteaza acut viata de zi cu zi. Evitarea unor astfel de situatii este posibila, printr-o buna gestionare a bugetului personal. Aceasta face ca viata sa fie mai usoara, predictibila si sa permita concentrarea pe aspectele importante.

Din fericire, nu este foarte dificil de realizat acest lucru, mai ales daca vei aplica, in viata de zi cu zi, cat mai multe dintre aceste sfaturi de management al banilor.

1. Alege banca potrivita si instrumentele financiare care sunt cel mai bine adaptate nevoilor tale. O relatie cu o banca trebuie sa includa mereu cel putin doua aspecte principale: posibilitatea permanenta de verificare a situatiei soldurilor si o cale de economisire. In functie de interesele financiare, de venituri si de obligatiile fiecaruia in parte, ar putea exista si o a treia oportunitate, respectiv aceea de a face investitii.

2. Utilizarea a cel putin doua conturi, unul pentru cheltuieli si altul pentru economisire. Este foarte greu sa faci economii folosind un singur cont. Sumele care se acumuleaza intr-un anumit interval pot fi foarte usor cheltuite. Un cont de economii, care impune anumite restrictii de retragere, concomitent cu bonusuri si dobanzi rentabile, face ca banii pusi deoparte sa fie in siguranta.

3. Deschiderea unui depozit online este o solutie mai mult decat utila, fiind scutita de comisioane sau drumuri la banca. In felul acesta, se pot face economii sigure, care pot aduce un profit garantat, cu risc minim. Daca este necesara lichidarea anticipata a unui depozit online, este garantata o dobanda egala cu cea practicata la contul curent standard.

4. Tine pasul cu vremurile si invata sa folosesti, in beneficiul propriu, informatiile financiare publicate de Banca Nationala, cat si pe cele ale institutiilor financiare la ale caror servicii apelezi. Totodata, este important sa inveti sa faci diferenta dintre informatiile pertinente, reale, valoroase si cele false, care induc nejustificat panica. Cand este vorba despre bani, informatia inseamna, cu adevarat, putere.

5. Evaluarea corecta si periodica a veniturilor. Realizarea unui bilant periodic (lunar, trimestrial si/sau semestrial) poate duce la o reala imbunatatire a situatiei financiare, permitand realizarea unor economii mai mari sau evitarea unor situatii neplacute. Acest demers este cu adevarat eficient, doar daca sunt luate mereu in calcul toate datoriile si eventualele restante care afecteaza bugetul. Nu trebuie omise cheltuielile suplimentare periodice, de tipul taxelor anuale, al impozitelor sau veniturile rezultate din alte surse decat cele periodice.

6. Una dintre cele mai bune strategii care functioneaza, mai ales daca este realizata corect pe termen lung, se refera la planificarea cheltuielilor, atat a celor curente (utilitati, costuri pentru necesitati esentiale), cat si a celor ocazionale (vacante si alte investitii cu valoare mare).

7. Stabilirea unor obiective clare, care implica bani, reprezinta una dintre solutiile ce ofera independenta financiara. Pentru aceasta, este necesara elaborarea unui plan, conform bugetului real disponibil. De exemplu, achizitia unei masini noi trebuie sa fie in raport perfect echilibrat cu necesitatile si bugetul disponibil.

8. Verificarea zilnica a cheltuielilor si evaluarea onesta a acestora in functie de nevoi. Tocmai pentru ca traim intr-o societate care se bazeaza si incurajeaza consumul, este necesar ca toate achizitiile realizate, de la cele de zi cu zi la cele majore, sa fie in acord cu bugetul real. Un instrument extrem de util este reprezentat de utilizarea unor aplicatii care pot ajuta la gestionarea corecta si eficienta a fondurilor. Daca reduci cheltuielile lunare cu 100 de lei, de exemplu, intr-un an, aceasta inseamna o economie de 1200 de lei. O astfel de reducere a cheltuielilor este mai mult decat posibila si, uneori, se poate realiza cu simpla modificare a unui abonament la serviciile de telefonie sau cablu ori renuntand la deplasarea cu masina, in favoarea transportului in comun cateva zile pe luna sau, pur si simplu, luand mancare la pachet, de acasa, pentru serviciu, in loc de a merge la restaurant.

9. Stabilirea unui calendar al platilor obligatorii lunare este o masura care poate ajuta la economisire. Respectarea termenelor de scadenta la utilitati elimina plata penalitatilor si iti ofera un coeficient bun la o evaluare pentru scorul de credit, iar in cazul unui imprumut, poate aduce un nivel al dobanzilor mai bun.

10. Poate ca nu este placut, dar este extrem de util ca, la incasarea salariului, sa fie prioritare plata datoriilor, a utilitatilor si virarea sumelor de bani lunare, stabilite catre un cont de economii.

11. Constituirea unui fond de urgenta, care sa acopere situatiile neplacute – suma poate fi sub forma de bani lichizi si poate sta in casa, dar nu poate fi cheltuita decat in situatii limita. Daca acesti bani nu pot fi pastrati si sunt utilizati pentru cheltuieli neesentiale, curente, atunci se poate forma un cont de economii separat, cu o suma fixa, destinata exclusiv situatiilor urgente.

12. Planificarea cheltuielilor mari (taxe, impozite, asigurari sau investitii – un avans la un credit pentru casa ori masina) este solutia care nu da peste cap bugetul. Este recomandat sa adaugi sume de bani lunar, pe o perioada stabilita, in functie de scopul urmarit, pentru a ajunge la pragul propus.

Toate cele mentionate pot fi realizate atata vreme cat exista vointa, consecventa si motivatie. Fiecare dintre aceste aspecte se intrepatrund. Secretul unei gestionari corecte si eficiente a bugetului propriu depinde, in mare masura, de motivatie (determinarea de a pune bani deoparte, dorinta de a realiza o investitie importanta, nevoia de a avea siguranta financiara in viitor). Aplicatiile ce ofera posibilitatea de a sti exact care sunt sumele cheltuite (cele existente in cont si cele economisite) constituie un bun stimulent al motivatiei.

Toate aceste aspecte pot fi mai usor de realizat, atunci cand exista un partener loial si de incredere, care prezinta garantii, iar o institutie bancara care ofera instrumentele financiare adaptate necesitatilor personale este, fara exceptie, cea mai buna si mai inteleapta alegere.

Ultimele articole

Citeste mai mult
Cum deschizi primul depozit bancar - beneficiile depozitului online
Depozitul online, solutia sa iti cresti economiile simplu si rapid
Cum sa economisesti mai multi bani timp de un an - modalitati eficiente si beneficii
Depozit Online: afla beneficiile pentru persoane fizice
Dobanzile bancare - ce sunt, tipuri de dobanzi, avantajele unui depozit online pentru economiile tale
Depozitul online - cum il deschizi si ce avantaje ai