• Persoane fizice
  • Companii
  • Comercianti parteneri
  • Despre tbi group

TBI Bank a încheiat 2021 cu cele mai bune rezultate financiare

Bucuresti, 5 Aprilie 2022. În ultimii ani, lumea s-a confruntat cu provocări neasteptate – cind impactul pandemiei a început să se atenueze, au urmat evenimentele tragice din Ucraina. Această perioadă a fost dificilă pentru orice companie, dar unele s-au dovedit a fi mai reziliente decit altele. TBI Bank a lansat o multime de produse si initiative noi, s-a concentrat pe clientii săi si a continuat să dezvolte o echipă puternică pe principalele piete unde operează, iar rezultatele nu au întirziat.
Rezultatele financiare consolidate neauditate ale TBI Bank arată cel mai mare profit net din istorie, de 27.5 milioane de euro în 2021, cu 39% mai mult decat rezultatul înregistrat în 2020. Pe tot parcursul anului, tot mai multi parteneri din toate industriile au optat pentru solutia Cumpară acum, plăteste mai tirziu, iar la finalul anului 2021 reteaua TBI Bank depasea 14.000 de comercianti parteneri.
Compania s-a adaptat rapid la schimbările pietei si la preferintele consumatorilor, ceea ce a ajutat atit activitatea în segmentul retail, cit si în cel al IMM-urilor, să crească peste tendintele pietei si să contribuie pozitiv la rezultatele în ansamblu.
Fiind unul dintre liderii din Europa de Sud-Est în ceea ce priveste finantarile retail si de tip BNPL, TBI Bank a gestionat anul trecut aproape 1,25 milioane de cereri de finantare în Bulgaria si Rominia si a acordat aproape 500.000 de imprumuturi. Cresterea poate fi observată atit în sectorul de retail, cit si în cel al IMM-urilor din Bulgaria si Rominia deoarece activele totale ale băncii au crescut cu aproape 30%, ajungind la 710 milioane euro, iar portofoliul de imprumuturi a ajuns la 544 milioane euro la sfirsitul anului. Rominia, cea mai mare piată unde activează TBI Bank, a fost lider din perspectiva cresterii (38% în Rominia; 32% în toate pietele) si a contributiei la performanta companiei în ansamblu.
În contextul acestor rezultate pozitive, veniturile TBI Bank au crescut cu 24%, pină la 124 de milioane de euro, în principal datorită cresterii cu 14% a veniturilor nete din dobinzi. Profitul operational a ajuns la 96 de milioane de euro în 2021, în crestere cu aproape 30% de la an la an, iar profitul înainte de impozitare s-a ridicat la 34,6 milioane de euro, cu 50% peste nivelul din 2020. Cresterea cu 19% a cheltuielilor generale si administrative ale băncii, pină la 61 de milioane de euro, a fost determinată în principal de evolutia accelerată a portofoliului de imprumuturi si de investitiile în noi linii de business si piete.
De asemenea, portofoliul de depozite al TBI Bank a ajuns la 411 milioane de euro la sfirsitul anului, demonstrind o crestere solidă, cu mult peste performanta pietei. TBI a rămas un partener de încredere pentru persoanele care caută un randament bun pentru economiile lor. O crestere impresionantă a fost înregistrată în Rominia, unde banca si-a mărit portofoliul de depozite de retail cu 53%, în timp ce piata în general a fost în scădere.
La sfirsitul anului 2021, banca avea o pozitie solidă atit pe partea de capital, cit si în ceea ce priveste lichiditatea. Pe bază consolidată, rata de adecvare a capitalului (CAR) a fost de 23% si rata de acoperire a lichiditătii (LCR) a fost de 376%, de peste 3,5 ori mai mare raportat la limita reglementată. Operatiunile TBI Bank au fost sustinute de disciplina în gestionarea costurilor (49% din raportul costuri/venituri), ceea ce a permis ca rentabilitatea portofoliului de lucru (ROWP) să ajungă la 27%, rentabilitatea activelor (ROA) la 4,3% si rentabilitatea capitalului propriu la 18.4%. Acest lucru plasează din nou TBI Bank în topul celor mai profitabile bănci din Europa de Sud-Est.
„Rezultatele noastre record din 2021 reflectă munca exceptională a întregii echipe TBI, care imbunatateste în mod constant produsele si serviciile noastre pe toate pietele de activitate, pentru a satisface nevoile în continuă schimbare ale clientilor nostri”, spune Petr Baron, CEO-ul TBI. „2021 marchează o etapă importantă în istoria organizatiei noastre: intrarea pe noi piete – Lituania si Grecia. Privim cu încredere spre 2022, un an în care ne vom menţine poziţia de lider BNPL în Europa de Sud-Est si vom continua să depăsim standardele din sectorul bancar. si, bineînteles, ne vom continua eforturile de sustinere a colegilor si prietenilor din Ucraina, care trec prin momente atit de dificile.”

Ultimele articole

Citeste mai mult
Informare privind actualizarea dobanzilor
Informare privind actualizarea dobanzilor
tbi bank raportează o creștere de 50% a activelor totale în primele 9 luni din 2023
Informare privind actualizarea dobanzilor
tbi bank profit net 18,4 mil. euro in S1 2023
Informare privind actualizarea dobanzilor