Sfaturi pentru siguranta ta cibernetica

Multe aspecte ale vietii cotidiene s-au mutat in online si impreuna cu ele au crescut si riscurile. Iti suntem alaturi cu sfaturi si actiuni care te vor invata cum sa te protejezi impotriva amenintarilor cibernetice.

Atacurile cibernetice urmaresc obtinerea de informatii sensibile cu scopul de a avea acces la banii tai. Aceste amenintari reprezinta un pericol real pe care tbi bank il evalueaza constant implementand solutii care asigura protectia clientilor nostri.

Si pentru ca de cele mai multe ori paza buna trece primejdia rea, si tu, in calitate de client ai un rol important in prevenirea fraudelor. Descopera din aceasta pagina cum sa fii vigilent si sa ai grija de datele tale.

Cum avem grija de siguranta ta online?

null

🕵️Monitorizam

Urmarim in mod constant tranzactiile pentru a le identifica pe cele care par neobisnuite sau sunt potential suspecte.

null

📝Evaluam

Verificam si optimizam constant toate masurile de securitate si procedurile de validare ale tranzactiilor, pentru a iti asigura metode de autentificare si autorizare atat sigure, cat si usor de utilizat.

null

🛡️Sporim securitatea

Folosim dispozitive software si hardware personalizate in procesele de autentificare si autorizare, generand astfel coduri de securitate in concordanta cu reglementarile actuale.

null

null

null

null

null

null

Tipuri de fraude

 

 

Iti prezentam mai jos cele mai frecvente tactici utilizate de anumiti oameni pentru a insela si a obtine sume mari de bani sau alte beneficii materiale de la persoane usor de pacalit.

 

⭕ Castiguri financiare si criptomonede (cel mai nou tip de frauda)

Asociatia Romana a Bancilor (ARB) avertizeaza asupra unui nou tip de frauda prin care clientii sunt manipulati sa furnizeze datele bancare cu promisiunea falsa de obtinere de castiguri din investitii financiare, in special prin achizitie de criptomonede, inclusiv prin platforme de tranzactionare. Persoanele vizate de astfel de fraude sunt contactate prin diverse canale de comunicare de catre persoane care pretind ca sunt reprezentanti ai unor companii de investitii sau platforme de investitii care faciliteaza achizitionarea de criptomonede. Atacatorii solicita plata unor sume de bani ori datele contului/cardului bancar sau instalarea/utilizarea unei aplicatii de control la distanta.

 

In schimbul promisiunilor false de castiguri mari, fraudatorii conving persoanele vizate sa furnizeze datele de acces la serviciile bancare online (Internet/ Mobile Banking), datele cardului bancar (numar card, codul de securitate de pe spatele cardului) si coduri SMS. De asemenea, persoanele sunt determinate sa-si instaleze aplicatii prin care se permite accesul persoanelor neautorizate la telefon de la distanta. Astfel, atacatorii ajung sa aiba acces la conturile bancare, fapt ce determina posibilitatea efectuarii de operatiuni. In unele cazuri, pentru a crea o aparenta de credibilitate, demersurile sunt prezentate ca fiind promovate de o personalitate publica sau cu experienta in domeniul financiar.

 

Te sfatuim sa nu furnizezi datele bancare, sa fii prudent si sa verifici temeinic ofertele primite.

 

⭕ Cumparatori “rapizi” pe website-uri cu anunturi gratuite

Pe website-uri cu anunturi gratuite (precum OLX.ro), anumiti cumparatori folosesc o metoda de frauda pentru a obtine datele bancare ale vanzatorilor. In momentul in care un potential cumparator te contacteaza, de obicei pe WhatsApp, si ajungi la o intelegere, acesta iti trimite un link pentru plata.

Pagina la care ajungi arata ca website-ul cu anunturi gratuite, dar este controlata de fraudator. Aici ti se cere sa introduci detaliile cardului si codul de activare sau parola 3D SECURE. Odata ce introduci aceste date, fraudatorul preia controlul asupra contului tau bancar si poate efectua tranzactii folosind cardul tau.

 

⭕ Metoda Accidentul

Prin aceasta schema, indivizi selecteaza aleatoriu persoane de buna-credinta si le conving sa le trimita bani. Motivul invocat este ca o ruda apropiata a suferit un accident si are nevoie urgenta de fonduri pentru tratament medical sau alte cheltuieli urgente.

 

⭕ Mostenirea neasteptata

Primesti un email care te informeaza ca o ruda sau un prieten ti-a lasat o mostenire impresionanta. Tot ce trebuie sa faci pentru a intra in posesia sumei este sa oferi datele tale personale sau sa platesti o taxa pentru transferul fondurilor.

 

⭕ Lotera magica

Primesti un email de la o persoana necunoscuta care iti spune ca ai castigat la loterie si ca trebuie sa furnizezi informatii personale sau sa platesti o taxa pentru a primi premiul, chiar daca nu ai participat niciodata la asa ceva.

 

⭕ Masina ieftina

Anunt fictiv despre vanzarea unei masini la un pret foarte mic, unde cei interesati sunt indemati sa trimita o suma de bani ca garantie prin platforme de transfer bani in numele unei rude. Dupa aceea, trebuie sa trimita formularul prin email catre vanzator. Banii sunt retrasi mai tarziu folosind un document de identitate fals si referinta tranzactiei.

 

Sfaturi practice 

 

 

Iata cateva actiuni pe care le poti face pentru a te bucura de siguranta online:

 

🔒 Diversifica-ti Parolele

Pentru a spori securitatea, foloseste parole diferite pentru diverse conturi online, cum ar fi email, retele sociale, servicii bancare mobile si online si servicii financiar.

 

🔒 Examineaza cu atentie expeditorii mesajelor

Fii atent la incercarile de phishing, adesea mascate ca emailuri de la organizatii legitime. Aceste emailuri cer de obicei actualizari ale detaliilor contului tau. Odata trimise, aceste informatii ajung in mainile infractorilor cibernetici.

 

🔒 Pazeste-ti informatiile cardului

Evita sa impartasesti detaliile cardului tau cu familia, prietenii sau cunostintele, si nu le lasa nesupravegheate in locuri publice.

 

🔒 Actioneaza rapid daca datele de autentificare sunt compromise

Daca suspectezi ca ai introdus numele de utilizator si parola pe un site malitios, schimba-le imediat.

 

🔒 Examineaza cu atentie titlul si continutul email-urilor

Elimina email-urile care contin erori gramaticale sau formulari ciudate. Considera acest lucru ca un semn de avertizare, acestea sunt adesea incercari de phishing.

 

🔒 Valideaza autenticitatea site-ului web

Inainte de a te autentifica, confirma ca pagina web este autentica verificand daca bara de adresa este verde si daca URL-ul incepe cu ‘https://’.

 

🔒 Mentine software-ul actualizat

Utilizeaza intotdeauna versiuni autentice si efectueaza actualizari constante pentru sistemul de operare, software-ul de antivirus si browserele web.
NU descarca programe necunoscute sau programe pe care un strain ti le cere sa le descarci (aplicatii mobile sau desktop). Acestea sunt adesea aplicatii malitioase care le permit sa iti acceseze ecranul, sa preia controlul mouse-ului sau sa castige acces la conturile tale bancare.

 

🔒 Ai grija la link-uri si atasamente

Evita sa dai click pe ele, deoarece s-ar putea sa te redirectioneze catre site-uri frauduloase sau sa descarci malware. Trece cursorul peste link pentru a verifica daca URL-ul corespunde cu pagina web pe care te astepti sa o accesezi.

 

🔒 Foloseste reteaua publica de Wi-Fi cu precautie

Conecteaza-te doar la retele Wi-Fi publice sigure care necesita date de autentificare. Asigura-te intotdeauna ca site-urile pe care le vizitezi incep cu ‘HTTPS’. Evita tranzactiile financiare pe retele Wi-Fi nesecurizate.

 

Ramai vigilent si retine:

 

 

✔️ nu permite persoanelor necunoscute sa iti acceseze telefonul de la distanta si nu instala aplicatii pe dispozitivele tale la cererea lor

✔️ tbi bank nu iti va solicita niciodata prin e-mail/ SMS/ Whatsapp sa introduci date personale, coduri de activare, parole, codul de utilizator de la aplicatiile tale, date ale cardului etc

✔️ asigura-te ca faci cumparaturi doar de pe site-uri securizate. Au un lacatel in bara de adresa, iar link-ul incepe cu https://, si nu http:// (S = securizat)

✔️ evita ofertele de pe pagini web necunoscute, mai ales pe cele care par prea bune ca sa fie adevarate – de cele mai multe ori, nu sunt reale

✔️ foloseste nume de utilizator si parole unice pentru fiecare cont. Astfel poti reduce riscul de compromitere a conturilor tale, in cazul in datele tale de acces ajung in posesia altcuiva

✔️ ramai vigilent cu corespondenta ta (email-uri, apelurile telefonice, mesajele tip SMS / WhatsApp) si cu activitatea ta de pe diferite site-uri care solicita date cu caracter personal

✔️ acorda atentie conturilor din social media! tbi bank nu cere date personale, coduri de activare sau control, parole etc. pentru diferite operatiuni, pe Instagram, LinkedIn, YouTube sau Facebook